Touwtrekken

Touwtrekken is een krachtsport in teamverband.
Succes bij touwtrekken word alleen bereikt wanneer de kracht en het team goed gecombineerd worden.
Dit maakt touwtrekken uniek, omdat de prestaties van het team, de techniek, de tactiek en de kracht essentieel zijn voor de overwinning.

Tijdens een wedstrijd staan er twee teams, van acht personen ieder, aan een kant van het touw om te proberen zoveel mogelijk kracht te leveren, zodat één van de twee partijen vier meter naar voren word getrokken.
De laatste persoon van het team noemt men de ankerman of ankervrouw.
De totale lengte van het touw bedraagt minimaal 33,5 meter.

Touwtrekken Ankerman
Ankerman

Tijdens het touwtrekken moet een team moment kracht hebben en uithoudingsvermogen, want een wedstrijd kan soms erg snel gaan, maar het kan ook erg lang duren. Dit hangt van een aantal dingen af:

• De tegenstander: als beide partijen aan elkaar gewaagd zijn, dan duurt een wedstrijd meestal lang.
  • De tegenstander: als beide partijen niet aan elkaar gewaagd zijn, dan duurt een wedstrijd meestal kort.
  • De baan: men kan baanvoordeel hebben aan een kant, bijvoorbeeld als de baan niet geheel vlak is, of als de ene kant betere gaten dan de andere kant heeft.

Uit deze factoren blijkt hoe afwisselend touwtrekken kan zijn.
De mannen teams zijn ingedeeld in verschillende klassen op gewicht, te weten: 560, 600, 640, 680 en 720 kilogram klasse.
Dit is noodzakelijk omdat het anders een erg ongelijke strijd zou worden! Hier onder worden alle gewichtsklassen behandeld.
Tijdens een toernooi doen er gemiddeld zo'n vijf tot tien teams per gewicht klasse mee, dat betekent dus dat wanneer men tegen tien teams moet, er wel 20 trekken plaats vinden.